ATVPRO suuri öljy- ja kemikaaliopas
Lue lisää mönkijäsi moottoriöljystä, tasauspyörästö-öljystä, jäähdytysnesteestä ja jarrunesteestä
Mönkijässäsi on useita erilaisia öljyjä ja nesteitä, joita voi olla hyvä pitää silmällä. Tässä oppaassa käymme läpi mönkijässäsi olevat erilaiset nesteet ja erittelemme saatavilla olevat monet erilaiset öljyt ja m.
Tässä oppaassa käydään läpi seuraavat asiat:
– Moottoriöljy
– vaihteistoöljy
– tasauspyörästö-öljy
– peräöljy
– jäähdytysjärjestelmä
– glykoli
– jarruneste
– viskositeetti
– luokitukset
– lisäaineet
– JASO MA2
– LS [Limited Slip] -öljy
Tasauspyörästö
Normaali menekki: noin 0,3 l
Öljytyyppi: Tasauspyörästö-/perä-/vaihdelaatikon öljy
Öljyn viskositeetti: Yleensä 75W90/80W90 tai vastaava
Öljyn luokitus: API GL 3/4/5
Huom! Joissakin mönkijämalleissa levyjarrut ovat tasauspyörästössä. Näissä tasauspyörästöissä tarvitaan LS "Limited Slip" -tyyppistä öljyä, joissa on erityisiä lisäaineita. Suzuki Kingquadissa on esimerkiksi levyjarru tasauspyörästössä takana.
Moottori-/vaihdelaatikkoöljy
Normaali menekki: noin 2–4 l
Öljytyyppi :Moottoriöljy
(ei tavallinen autoissa käytettävä)
Öljyn viskositeetti: Yleensä 10W40/5W50 tai vastaava
Öljyn luokitus: JASO MA/MA2 API SG/SL/SN
Huom! Useimmissa mönkijämalleissa on märkälevytyyppinen keskipakokytkin, joka vaatii erityisillä lisäaineilla täydennettyä öljyä. "Tavallisessa" auton öljystä nämä lisäaineet puuttuvat ja mönkijän kytkin kuluu nopeasti, jos käytät sellaista öljyä. Käytä siksi aina MC-luokan öljyä märkäkytkintä varten.
Tasauspyörästö
Normaali menekki: noin 0,3 l
Öljytyyppi: Tasauspyörästö-/perä-/vaihdelaatikon öljy
Öljyn viskositeetti: Yleensä 75W90/80W90 tai vastaava
Öljyn luokitus: API GL 3/4/5
Huom! Joissakin mönkijämalleissa levyjarrut ovat tasauspyörästössä. Näissä tasauspyörästöissä tarvitaan LS "Limited Slip" -tyyppistä öljyä, joissa on erityisiä lisäaineita. Suzuki Kingquadissa on esimerkiksi levyjarru tasauspyörästössä takana.
Yllä oleva taulukko esittää vain yleiset suositukset ja selitykset, katso aina käsikirjaa valitessasi öljyä.
Öljyt ja nesteet
Alla olevat tiedot ovat yleisiä ja koskevat tavallista nestejäähdytteistä nelitahtista mönkijää, jossa on automaattivaihteisto ja variaattori. Eri mönkijämerkkien ja -mallien välillä on eroja.
Moottori
Moottoriöljyä on nimensä mukaisesti moottorissa, öljynvaihtoon tarvitaan yleensä 2–4 litraa. Öljyn vaihto tapahtuu löysäämällä moottorin alla olevaa tulppaa ja lisäämällä täyttötulpan kautta, joka voidaan yleensä ruuvata irti moottorin päältä tai sivusta käsin. Yleensä käytetään täysin tai osittain synteettistä moottoripyörille tarkoitettua moottoriöljyä. Tämä johtuu siitä, että useimmissa nykypäivän variaattorilla varustetuissa mönkijöissä on etuvariaattorin sisällä oleva keskipakokytkin, joka on öljyssä. Tämän keskipakokytkimen levyt on tehty keraamisesta materiaalista, joka vaatii erityistä lisäainetta moottoriöljyyn, jotta se ei kulu ennenaikaisesti. Tämä lisäaine löytyy kaikista moottoripyörille ja mönkijöille tarkoitetuista öljyistämme sekä kaikista öljyistä, joilla on luokitus "JASO", esim. Jaso MA/MA2. Tätä lisäainetta sisältävää moottoriöljyä voit myös käyttää mönkijöissä, joissa sitä ei vaadita, mutta ei päinvastoin. "Tavallisella" auton moottoriöljyllä ei siis voi ajaa keskipakokytkimellä varustetuilla mönkijöillä.
Moottoriöljy
Vaihdelaatikko
Useimmissa tämän päivän mönkijöissä moottori ja vaihteisto ovat "yhdessä", ts. ne käyttävät samaa öljyä moottorin ja vaihteiston voiteluun, joten vaihdat ja lisäät vain yhden öljyn. Mönkijöitä on olemassa erillisellä vaihdelaatikolla ja siten myös erillisellä vaihteistoöljyllä. Esim. Polaris käyttää tätä järjestelmää monissa heidän mönkijöissään.
Tasauspyörästö (taka-akselimurikka)
Taka-akselissa tai vetoakselien välissä olevaa murikkaa kutsutaan tasauspyörästöksi ja se on eräänlainen kartiohammaspyörä, jonka voimansiirtoihin tarvitaan erikoisöljyä. Yleensä vaihtoon tarvitaan noin 3 desilitraa, ja öljy vaihdetaan tyhjentämällä se alhaalta ja lisäämällä tulpan (usein kuusiokolokannallisen) kautta murikan kyljessä. Se täytetään yleensä siihen asti, kunnes se vuotaa yli, sillä täyttöaukko toimii yleensä myös tasoreikänä. Käytettävä öljy on, kuten sanottu, tasauspyörästö-öljyä/vaihteistoöljyä, jolla on erityisen vahva voitelukalvo ja johon on yleensä merkitty luokitus API GL. Nykyään API GL3, GL4 ja GL5 ovat tavallisia. Joissakin tasauspyörästöissä, esimerkiksi Suzuki King Quadissa, tasauspyörästössä on levyjarru, mikä tarkoittaa, että sinulla on oltava öljyä lisäaineella LS - LIMITED SLIP. Tämä estää levyjen kulumista, jotka, kuten moottorin keskipakokytkin, on yleensä valmistettu keraamisesta materiaalista.
Tasauspyörästö edessä
Mönkijän etuosassa, vetoakseleiden välissä oleva murikka (jos mönkijäsi on nelivetoinen, muuten tätä ei ole) on, kuten tasauspyörästökin, kulmavaihde lisätoiminnolla siten, että nelivedon voi usein kytkeä päälle ja pois päältä manuaalisesti vivulla tai painikkeella, ja joissakin tapauksissa niissä on tasauspyörästön lukko. Etuosan tasauspyörästössä on yksinkertaisesti enemmän liikkuvia osia. Öljynvaihto tapahtuu samalla tavalla kuin takaosan tasauspyörästössä ja öljyä kuluu suunnilleen saman verran, yleensä noin 0,3 l. Tässäkin murikassa voi olla levyjä. On olemassa muun muassa vääntömomentin tunnistavia tasauspyörästöjä, mikä tarkoittaa, että vaaditaan LS - LIMITED SLIP -öljyä.
Öljy vaihdelaatikolle/tasauspyörästölle /perän tasauspyörästölle
Jäähdytysjärjestelmä
Lähes kaikissa nykyaikaisissa mönkijöissä on nestejäähdytys ja jäähdytysjärjestelmä tulisi täyttää glykolilla ja tislatulla vedellä, jonka seos on noin 50/50. Muista myös vaihtaa mönkijäsi glykoli noin joka toinen vuosi ja tarkistaa sen taso silloin tällöin!
Tietoa glykolista
Ajoneuvojen glykolia on kaksi pääryhmää: monoetyleeniglykoli ja propyleeniglykoli.
Monoetyleeni on yleisempi, mutta viime aikoina propyleeniglykoli on tullut markkinoille vähemmän myrkyllisenä vaihtoehtona.
On tärkeää muistaa, että mönkijän jäähdytysnestettä vaihdettaessa näitä tyyppejä ei saa sekoittaa keskenään. Pelkän värin perusteella ei ole mahdollista määrittää, mitä tyyppiä jäähdytysjärjestelmässä on, sillä molempia tyyppejä voi olla erivärisinä.
Valitettavasti monet mönkijöiden valmistajat eivät määrittele, minkä tyyppistä glykolia järjestelmässä alkuperäisesti on.
Jos et tiedä varmasti, millä glykolilla jäähdytysjärjestelmä on täytetty, on aina turvallisinta vaihtaa se kokonaan.
Jos jäähdytysjärjestelmään sekoitetaan etyleeni- ja propyleeniglykolia, siitä muodostuu tahmeaa massaa ja se voi tuhota jäähdytysjärjestelmän. Jos tarvitset vain jäähdytysjärjestelmän täytön, voit täyttää sen tavallisella tislatulla vedellä. Jos moottorissa tai jäähdytysjärjestelmässä tehdään suuria korjauksia, joiden vuoksi jäähdytysnestettä tulee poistaa suuri määrä, on aina turvallisinta vaihtaa se kokonaan.
Myymämme glykolit ovat etyleenityyppisiä, ellei tuotteessa toisin mainita. Ne sopivat täydellisesti mönkijöiden moottoreihin, joissa on tai ei ole moottorilohkoa, ja lisäksi alumiinisiin jäähdytysjärjestelmiin sekä magnesiumista, muovista, kumista, metalleista tai metalliseoksista valmistettuihin osiin. Mönkijän jäähdytysjärjestelmän tilavuus on melko pieni, mikä tarkoittaa, että täydellinen jäähdytysnesteen vaihto on turvallisin vaihtoehto, jos olet epävarma siitä, minkä tyyppistä glykolia siinä on ollut aikaisemmin. Usein mönkijän jäähdytysjärjestelmän tilavuus on 2–3 litraa, mikä tarkoittaa, että tarvitset noin 1–1,5 l glykolia veteen sekoittamiseen saadaksesi kylmäsuojan jopa -37 °C:een (50 %) asti.
Glykolien värit
Nykyään, kuten aiemmin mainittiin, pelkän värin ei perusteella voi määrittää tarkasti, minkä tyyppistä glykolia jäähdytysjärjestelmässä on. Aiemmin punainen glykoli on yleensä ollut ns. Longlife-tyyppinen tai tarkoitettu erityisesti alumiinisilla sylinterinkansilla varustettuihin mönkijöihin, mutta nykyään valmistajilla on glykolia useissa eri väreissä tai täysin värittömänä, ja niillä on erilaisia ominaisuuksia.
Valmistajien käyttämät eri värit erottaa toisistaan nykyään pikemminkin erilaisten ruosteenestoaineiden tai muiden lisäaineiden osalta, joita useat eri autonvalmistajat tai teollisuudenalat määräävät.
Jos jäähdyttimessä on esimerkiksi vihreää monoetyleeniglykolia, se voidaan sekoittaa minkä tahansa muunvärisen monoetyleeniglykolin kanssa. Saatat saada huononväristä jäähdytysnestettä, mutta se toimii käytännössä. Sinun on kuitenkin varmistettava, että et sekoita kahta edellä mainittua eri glykolityyppiä (etyleeni/propyleeni) keskenään. Myymämme glykolit toimivat kaikissa markkinoilla olevissa mönkijöissä ja traktorimönkijöissä. Paras vinkkimme on vaihtaa kaikki jäähdytysneste aina samaan aikaan, jos tyhjennät järjestelmästä suurempia määriä.
Jarrujärjestelmä
Hydraulisilla jarruilla varustetussa mönkijässä sinun on tarkistettava jarrunesteen taso aika ajoin. Voit tehdä niin joko jarrupääsylinterin lasin läpi tai irrottamalla jarrunestesäiliön kannen. Jarrunestettä on yleensä kolmea erilaista: DOT 4, DOT 5 ja DOT 5.1. DOT 4 ja 5.1 voidaan sekoittaa toisiinsa, mutta DOT 5:ttä EIvoi sekoittaa minkään muun kanssa, koska se on silikonipohjainen. Yleensä kaikkien mönkijöiden jarrujärjestelmässä käytetään DOT 4:ä, mutta voit vaihtaa sen 5.1:een, jos sinulla on ongelmia jarrunesteen kiehumisen kanssa, sillä 5.1:llä on korkeampi kiehumispiste.
Viskositeetti
Öljytyypin ja sen sopivuuden lisäksi voi olla hyvä seurata öljyn viskositeettia eri olosuhteissa. Viskositeetti merkitsee öljyn "paksuutta" eri lämpötiloissa. Matala arvo tarkoittaa, että öljy on ohutta ja korkea arvo tarkoittaa, että öljy on paksumpaa. Nykyään on olemassa sekä yksiasteisia "suoria" öljyjä että moniasteisia öljyjä.
Moniasteöljyt ovat tavallisimpia. Esimerkiksi pakkauksessa voi olla merkintä SAE 10W40. SAE tarkoittaa "Society of Automotive Engineers" ja se on yhdysvaltalainen instituutti, joka perusti järjestelmän öljyn viskositeetin luokittelua varten. Matala arvo, jota seuraa W, ilmaisee öljyn viskositeetin kylmänä ja korkeampi arvo öljyn viskositeetin lämpimänä (työlämpötilassa). Koska on määritelty kaksi eri viskositeettia, öljy on moniaste-tyyppinen. Luvut eivät sen sijaan liity Celsius- tai Fahrenheit-asteisiin lämptiloihin, vaan osoittavat, millä lämpötila-alueilla öljyllä on tietty viskositeetti viskositeetti-indeksin perusteella. Öljyn viskositeetilla ei ole mitään tekemistä öljyn laadun kanssa.
Luokitus
Nykypäivän mönkijöissä käytetyissä öljyissä on kahdenlaisia merkintöjä:
API
– Lyhenne sanoista "American Petroleum Institute", öljyn laatua osoittava luokitus. Bensiinimoottorien öljyillä on luokka, joka alkaa kirjaimella "S", jota seuraa toinen kirjain, esim. "SL". On olemassa myös SJ, SM ja SN. Mitä "korkeampi" kirjain S-kirjainta seuraa, sitä korkeampi öljyn laatu on. Jos mönkijässäsi on määrätty käyttämään "SL"-öljyä, voit kaataa siihen öljyä, jolla on "korkeampi" merkintä, esim. "SM", mutta "SL" on siis vaadittava vähimmäislaatu.
JASO
– Lyhenne sanoista "Japanese Automotive Standards Organisation" ja, kuten API, sekin on öljyn laadun luokitus. JASO puolestaan ?on erityinen merkintä moottoripyöriin mukautetuille öljyille, joissa on lisäaineita/lisiä moottoreille, joissa on märkäkytkin. JASO MA ja JASO MA2 ovat nykyään käytössä olevia nerkintöjä, ja MA2 on korkeampi laatu näistä kahdesta.
Valitse oikeanlainen öljy
Tutustu Eurolin tuoteneuvojaan alta saadaksesi vinkkejä mönkijäsi vaatimista öljyistä tai ota yhteyttä, niin autamme sinua! Napauta tästä siirtyäksesi Eurol Oil Advisor -palveluun
HUOM! Kaikki yllä olevat tiedot ja kaikki suositukset ovat yleisiä tietoja ja voivat vaihdella eri merkkien ja mönkijämallien välillä. Ota aina yhteyttä valtuutettuun korjaamoon, jos et ole varma siitä, mitä öljyä sinun tulisi käyttää, tai ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua!
Myydyimmät öljyt
Moottori
Esimerkiksi "tavallinen mönkijän moottori" automaattivaihteistolla ja variaattorilla.
Keskipakokytkin
Sijaitsee kampiakselissa ja "kytkee" etuvariaattorin heti, kun moottorissa nostetaan hieman kierroksia.
Tasauspyörästö takana – Kaksiosainen taka-akseli
Tasauspyörästö takana – Jäykkä taka-akseli
Tasauspyörästö vasemmalla ja jarrurumpu kuvassa oikealla.